Δυστυχώς, διάφορες μελέτες και αξιόπιστες στατιστικές έχουν καταδείξει πως ένα μεγάλο ποσοστό ρεύματος που καταναλώνεται, τόσο σε κατοικίες όσο και σε επιχειρήσεις παντός μεγέθους, σχετίζεται με την κακή διαχείριση των συστημάτων φωτισμού.

Σε μια εποχή που οι οικογένειες και οι επιχειρήσεις δεν έχουν την πολυτέλεια για σπατάλες, είναι λογικό να αναρωτιέστε πώς θα μπορούσατε να εξοικονομήσετε χρήματα αξιοποιώντας καλύτερα την ενέργεια που δαπανάτε για το φωτισμό των προσωπικών σας χώρων, επαγγελματικών και μη.

Το Πρόβλημα

Για να κατανοήσουμε πώς μπορεί να λυθεί ένα πρόβλημα κακής διαχείρισης ενέργειας, θα πρέπει αρχικά να κατανοήσουμε τη ρίζα του. Ο ακόλουθος πίνακας θα σας βοηθήσει να αντιληφθείτε καλύτερα τι ποσοστό του λογαριασμού του ρεύματός σας αφορά τα συστήματα φωτισμού.

 

Χρήση Κατανάλωση για φωτισμό (% συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης)
Κτίρια Γραφείων 30% - 50%
Καταστήματα 25% - 50%
Νοσοκομεία 10% - 20%
Ξενοδοχεία 10% - 25%
Οικίες 10% - 25%


Τα ποσοστά είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακά, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη η πληθώρα άλλων ενεργοβόρων οικιακών και επαγγελματικών συσκευών, όπως ψυγεία, κουζίνες, θερμοσίφωνες, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και μηχανήματα κάθε είδους.

Συμπέρασμα; Αν καταφέρουμε να μειώσουμε το ρεύμα που καταναλώνεται στα συστήματα φωτισμού, θα μπορέσουμε να εξοικονομήσουμε αρκετά χρήματα, τόσο στον οικιακό όσο και στον επαγγελματικό μας προϋπολογισμό. Πώς;

Πώς να Εξοικονομήσετε Ενέργεια & Χρήμα

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να μειώσετε αισθητά το συνολικό ρεύμα που καταναλώνετε για φωτισμό, σε ποσοστό μάλιστα που μπορεί να αγγίζει ως και το 80%! Το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε αντίστοιχη μείωση στο λογαριασμό ρεύματός σας σε ποσοστό 20% με 40%. Ενδιαφέρον; Ας δούμε πώς.

Βασικά, εξοικονόμηση ενέργειας στο φωτισμό μπορούμε να επιτύχουμε με 2 τρόπους:

  1. Αντικαθιστώντας τους παλαιούς λαμπτήρες υψηλής κατανάλωσης με λάμπες LED νέας γενιάς.

    Οι παλαιοί λαμπτήρες, που απαιτούσαν τη συσσώρευση μεγάλης θερμοκρασίας για να εκπέμψουν φως, σωστά χαρακτηρίζονται πλέον ως «ενεργοβόροι», καθώς κατανάλωναν απίστευτες ποσότητες ρεύματος για να φωτίσουν επαρκώς έναν χώρο. Η αντικατάστασή τους με λαμπτήρες ψυχρού φωτός, τους γνωστούς σε όλους μας LED, μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε εξίσου ικανοποιητικό ή και καλύτερο φωτιστικό αποτέλεσμα με εξαιρετικά λιγότερη ποσότητα ρεύματος – σε ποσοστό έως 80%!

  2. Με κατάλληλη χρήση φωτιστικών αυτοματισμών, που μπορεί να περιλαμβάνουν:
  • Την τοποθέτηση ανιχνευτών κίνησης – παρουσίας που θα ενεργοποιούν τα φώτα ενός σημείου – περιοχής μόνο όταν είναι απαραίτητο.
  • Την αξιοποίηση Φωτοκύτταρου - Αισθητήρα φωτός.
  • Τη χρήση Φωτιστικού Χρονοδιακόπτη.
  • Την εγκατάσταση των λεγόμενων dimmer, που βασικά είναι μηχανισμοί ρύθμισης της έντασης του φωτισμού.

Ανιχνευτής κίνησης

Ο ανιχνευτής κίνησης είναι μηχανισμός που ενεργοποιεί το σύστημα φωτισμού μόνο όταν εντοπίζει κάποιας μορφής κίνηση στον τομέα που ελέγχει, είτε σε εσωτερικό είτε σε εξωτερικό χώρο. Το καλό είναι πως ο χρόνος που θα παραμένει ενεργοποιημένος ο φωτισμός μπορεί επίσης να ρυθμιστεί από το χρήστη.

Με μια απλή τέτοια συσκευή σε διάφορα σημεία της αυλής ή του καταστήματός σας (όπως οι τουαλέτες) μπορείτε να μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας σε ποσοστό ως και 40%, δίχως να διακυβεύσετε τη λειτουργικότητα και τη χρηστικότητα οποιουδήποτε χώρου. Κλιμακοστάσια, διάδρομοι, αποθήκες, χώροι στάθμευσης, φουαγιέ – η εγκατάσταση ανιχνευτών κίνησης θα διατηρεί ασφαλείς μα και απολύτως λειτουργικούς αυτούς τους χώρους δίχως να χρειάζεται να εξαντλείτε τον προϋπολογισμό σας.

Σε επιχειρήσεις με συχνή μα ολιγόωρη διέλευση κόσμου από διάφορα σημεία και χώρους (π.χ. η τουαλέτα), όπως αίθουσες εστίασης, εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, μπαρ κτλ. οι ανιχνευτές κίνησης μπορεί να  μειώσουν την κατανάλωση στο εντυπωσιακό ποσοστό του 80%.

Φωτοκύτταρο – Ανιχνευτής Φωτός

fotokittaroΟι μηχανισμοί με φωτοκύτταρο ενεργοποιούν ή απενεργοποιούν το σύστημα φωτισμού ανιχνεύοντας την ποσότητα φωτός που υπάρχει ήδη στο χώρο. Λόγου χάρη, κατά τη διάρκεια της ημέρας, οπότε το φυσικό φως είναι διάχυτο, ο μηχανισμός διατηρεί το φωτιστικό σβηστό. Καθώς πέφτει η νύχτα, σταδιακά ο ανιχνευτής φωτός αρχικά ενεργοποιεί το σύστημα φωτισμού και στη συνέχεια ρυθμίζει την έντασή του – καταναλώνοντας πάντοτε την απολύτως απαραίτητη ποσότητα ρεύματος για τη λειτουργικότητα του χώρου.

Ιδανική για σημεία όπως βεράντες, μπαλκόνια, κήποι, είσοδοι επιχειρήσεων και κατοικιών, όπου συχνά τα φώτα ξεχνιούνται αναμμένα για ώρες δίχως λόγο, η συγκεκριμένη τεχνολογία φωτισμού υπολογίζεται πως μειώνει την κατανάλωση ρεύματος στο 50%.

Χρονοδιακόπτης Φωτισμού

xronodiakoptisΤο συγκεκριμένο σύστημα μας δίνει τη δυνατότητα να ορίσουμε σε συγκεκριμένους χώρους ποιες ώρες της ημέρας ο φωτισμός μας θα είναι ενεργοποιημένος. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τοποθετηθεί ο χρονοδιακόπτης στην ίδια γραμμή με τα συστήματα φωτισμού, και εν συνεχεία να προγραμματιστεί, απαλλάσσοντάς μας από το άγχος του αν έχουμε σβήσει ή όχι τα φώτα σε διάφορους χώρους και δωμάτια του σπιτιού ή της επιχείρησης. Μελέτες έχουν καταγράψει εξοικονόμηση της τάξης του 50% με τη χρήση τέτοιας τεχνολογίας.

Ρυθμιστής Έντασης Φωτισμού (Dimmer)

Οι ρυθμιστές έντασης κάνουν ακριβώς αυτό που υπόσχεται το όνομά τους. Μας επιτρέπουν να καθορίζουμε την ένταση του φωτισμού – και συνεπώς και της αντίστοιχης κατανάλωσης ρεύματος, ώστε ο εκάστοτε χώρος να καταναλώνει μόνο το ρεύμα που πραγματικά χρειάζεται για να είναι λειτουργικός. Εκτιμώμενη εξοικονόμηση; Μπορεί να φτάσει μέχρι και το 35%.

Ο παρακάτω πίνακας συνοψίζει τα όσα είπαμε και μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε πώς τα αυτοματοποιημένα συστήματα φωτισμού μπορούν να γίνουν άμεσα οι καλύτεροί σας σύμμαχοι στην εξοικονόμηση χρημάτων!  

 

Λειτουργίες Εξοικονόμηση Ενέργειας %
Αντικατάσταση λαμπτήρων παλαιάς τεχνολογίας με λαμπτήρες LED ως και 80%
Χρήση ανιχνευτών κίνησης ως και 40%
Χρήση αισθητήρων φωτεινότητας ως και 50%
Χρήση χρονοδιακόπτη φωτισμού ως και 50%
Χρήση ρυθμιστών έντασης ως και 35%

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

95, AGIOU GEORGIOU STR.
4189, Limassol

Tel: 25711000
Fax: 25711133

Fb
[email protected]